Overlast onder het Bollendak in Utrecht

In Publicaties by

Een analyse van de problematiek en de aanpak

Naar aanleiding van de toegenomen overlast onder het Bollendak in Utrecht hebben wij een analyse gemaakt van de problematiek en aanpak. Op basis van open bronnen, data van de politie (verbalen) en gesprekken met street-level professionals (verhalen) wordt in deze notitie een beeld gegeven van de incidenten, de doelgroepen verantwoordelijk voor de overlast en de aanpak.

We onderscheiden vier doelgroepen die overlast veroorzaken onder het Bollendak; de lokale dak- en thuislozen, lokale jeugd, Oost-Europeanen en overlastgevende vreemdelingen afkomstig uit landen buiten de EU. De nadruk van het onderzoek ligt op het onderzoeken van de groep overlastgevende vreemdelingen van buiten de EU.

Het Bollendak (Stationsplein) is een aantrekkelijke ontmoetings-, opereer- en hangplek gebleken voor verschillende overlastgevende groepen. Het overdekte plein biedt de overlastgevers tal van mogelijkheden om samen te komen, iets te organiseren, criminaliteit te plegen en vervolgens snel uit het zicht te geraken.

Opdrachtgever
Landelijk Coördinator Overlast Asielzoekers (na overleg met de gemeente Utrecht)

Auteurs
Marjolein Nillessen en Henk Ferwerda

Uitgave
Bureau Beke, 2022

Downloaden
Overlast onder het Bollendak in Utrecht
Summary
Brief aan de gemeenteraad

Foto: Sam te Kiefte via Unsplash.