In dit artikel van Ruben Boomsma en Henk Ferwerda wordt een pleidooi gedaan voor de doorontwikkeling van de aanpak van georganiseerde misdaad door juist integraal te interveniëren op lokaal ingebedde criminele netwerken. Met andere woorden: van persoonsgericht naar netwerkgericht.
Mensenhandel: het verhaal achter de cijfers
In Nederland worden jaarlijks tussen de 5.000 en 7.500 mensen slachtoffer van mensenhandel. CoMensha heeft de taak om de feiten over de aard en omvang van (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel in Nederland in beeld te brengen. Zij zien de laatste 10 jaar een afname in het aantal meldingen van (vermoedelijk) slachtofferschap. In opdracht van CoMensha en de Nationale Politie voert Bureau Beke twee deelonderzoeken uit naar (factoren die van in vloed zijn op) het teruglopende aantal meldingen aan CoMensha.
Maatschappelijke onrust in provincies
De laatste jaren is er maatschappelijke onrust onder diverse groepen burgers ontstaan en op diverse thema’s toegenomen. Voor de overheid is het relevant om te weten hoe er met kritische doelgroepen omgegaan kan worden. Aan Bureau Beke is door het ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd om te onderzoeken of er, en zo ja, welke, praktische handvatten zijn te geven voor provincies bij maatschappelijke onrust onder burgers.
Opvang op De Borkeld
Voor de gemeente Rijssen-Holten voerden we een risicoanalyse Veiligheid en Leefbaarheid rond het toekomstig te vestigen azc uit. Deze risicoanalyse resulteert in kaders voor het toekomstig beheer rondom het nieuwe azc.
Een scherpe blik op steekwapenproblematiek
Bureau Beke is door het Ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd een literatuuronderzoek uit te voeren zodat er meer zicht komt op het dragen, bezitten en gebruiken van steekwapens door jongeren. In dit rapport is op basis van een literatuurstudie in beeld gebracht wat er bekend is over de doelgroep, de risicofactoren en motieven om een steekwapen te bezitten, dragen of gebruiken. Verder is een inventarisatie gemaakt van interventies die in binnen- en buitenland worden uitgevoerd om de doelgroep te bereiken.
Doorwerking onderzoekskennis binnen de politieorganisatie
In het nieuwe nummer van Het Tijdschrift voor de Politie schreven wij samen met Harry van Vliet van de Hogeschool van Amsterdam een artikel over het beter benutten van onderzoekskennis binnen de politieorganisatie.
Over doorwerking van kennis gesproken
Door de Nationale Politie wordt doorwerking van onderzoekskennis steeds belangrijker geacht, met name wat betreft het laten doordringen van onderzoeksbevindingen in de politiepraktijk. Bureau Beke deed samen met de Hogeschool van Amsterdam onderzoek.
Preventie met Gezag
Om jongeren niet te laten afglijden richting de georganiseerde (drugs)criminaliteit is door het Ministerie van Justitie en Veiligheid het programma Preventie met Gezag (PmG) gestart. Inmiddels worden in 27 gemeenten interventies ontwikkeld en ingezet of bestaande interventies geïntensiveerd om ingroei en rekrutering van de jonge aanwas in de drugscriminaliteit tegen te gaan. Wij voerden in de afgelopen jaren diverse onderzoeken uit voor het ministerie en voor individuele gemeenten die bruikbaar zijn voor andere gemeenten en die via deze pagina zijn te downloaden.
Fout Vastgoed
Fout vastgoed op vakantieparken is niet altijd zichtbaar met het blote oog. Toch zijn er wel indicatoren die kunnen helpen om criminele investeringen op vakantieparken te herkennen. Het RIEC Oost-Nederland concludeerde dat negen indicatoren hierbij een rol spelen. Bureau Beke heeft deze indicatoren nader onderzocht om te bepalen of ze een voorspellende waarde hebben voor criminele investeringen.
Gedeelde verantwoordelijkheid
In opdracht van de gemeente Arnhem voerden we, net zoals in 2019, een onderzoek uit onder Arnhemse daklozen en onder Arnhemse professionals. Deze keer stond de vraag centraal of het wenselijk is om voor de daklozen een extra schuilmogelijkheid te creëren, in welke vorm dit gewenst is en waar deze voorziening zou moeten komen.