In opdracht van de gemeente Nijmegen voerden we een meerjarige evaluatie naar bodycamgebruik door boa’s uit. Het onderzoek heeft geleid tot concrete inzichten om het bodycamgebruik door boa’s verder te verbeteren.
Het (boven)lokale netwerk in Paddepoel ontleed
Bureau Beke deed onderzoek naar hoe jongeren uit de Groningse wijk Paddepoel zich verhouden tot de (boven)lokale criminele structuren. Op basis van een analyse worden voorstellen gedaan voor een gerichte en concrete aanpak van personen, groepen en fenomenen. Een aanpak die loopt van vroegsignalering tot repressie.
Mismatch
In de afgelopen jaren is de populariteit van het gebruik van datingsites en -apps toegenomen. Voor het overgrote deel van de contacten die voortkomen uit het gebruik van datingsites en -apps, geldt dat ze voorzien in sociale, psychosociale en fysieke behoeften. Het mondt echter ook uit in online en fysieke zedendelicten. Bureau Beke heeft verkennend onderzoek gedaan naar de wijze waarop zich in Nederland zedendelicten voordoen na het gebruik van datingsites en datingapps. Tevens is geprobeerd dader- en slachtofferprofielen in kaart te brengen en vast te stellen welke maatregelen reeds worden genomen en nog worden gemist om deze zedenmisdrijven tegen te gaan.
Policing with the Help of Data
Toen de wereldwijde COVID-19 crisis uitbrak zijn enkele politieonderzoekers in Nederland eind maart 2020 gestart met CoroPol. De insteek van het samenwerkingsverband CoroPol was om snelle, korte en bruikbare input voor intel en briefings op een rij te zetten op basis van zoekslagen waar anderen even niet aan toekwamen. In een hoofdstuk in een Europese bundel kijken we terug op de bevindingen van CoroPol.
Overlast onder het Bollendak in Utrecht
Naar aanleiding van de toegenomen overlast onder het Bollendak in Utrecht hebben wij een analyse gemaakt van de problematiek en aanpak. Op basis van open bronnen, data van de politie (verbalen) en gesprekken met street-level professionals (verhalen) wordt in deze notitie een beeld gegeven van de incidenten, de doelgroepen verantwoordelijk voor de overlast en de aanpak.
Road runner
De Nederlandse samenleving wordt geconfronteerd met mobiel banditisme: internationaal rondtrekkende bendes uit het buitenland die in Nederland in een korte periode stelselmatig vermogensdelicten plegen. E-bikediefstal en diefstal van gps-systemen uit landbouwvoertuigen zijn zulke vermogensdelicten. Voor beiden geldt dat er sprake is van een kennislacune, waarom Bureau Beke en het CCV onderzoek hebben gedaan naar de omvang, aard en aanpak van beide delicten.
Less than lethal weapons voor de Mobiele Eenheid onderzocht
In 2018 concludeerde de Politieacademie dat de voordelen van de inzet van niet-penetrerende projectielen (less than lethal weapons) niet opwegen tegen de nadelen. Na de rellen in november 2021 waar leden van de ME zich gedwongen voelden om gebruik te maken van hun vuurwapen is aan Bureau Beke en de Vrije Universiteit gevraagd om een onderzoek uit te voeren. Centrale vraag was of er veranderde omstandigheden zijn ten opzichte van 2018 om nu eventueel wel over te gaan tot de introductie van dergelijke wapens.
Welke jongeren zijn kwetsbaar voor criminaliteit?
In het onderwijsvakblad ‘Van Twaalf tot Achttien’ schreef Henk Ferwerda een artikel waar hij ingaat op de vragen welke jongeren kwetsbaar zijn als het gaat om het plegen van delicten én waarom scholen interessant zijn voor criminelen.
Meerdere producten voor gemeenten beschikbaar om doorgroei en rekrutering van jongeren in de criminaliteit te stoppen
Bureau Beke en het CCV hebben in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum samengewerkt in de totstandkoming van de laatste inzichten rondom jongeren in de georganiseerde criminaliteit. De producten die dit oplevert kunnen gemeenten gebruiken in hun aanpak om jongeren uit de georganiseerde criminaliteit te houden.
Misdadige invloed
De gemeente Arnhem wil de komende jaren op diverse manieren de strijd aangaan met de drugscriminaliteit in de stad. Een van de onderdelen van het meerjarenprogramma is de preventieve, proactieve en repressieve aanpak van jongeren in de drugscriminaliteit in drie wijken in Arnhem-Oost. In dit rapport wordt verslag gedaan van een onderzoek naar de invloed van criminele fluïde netwerken op de jeugd in deze wijken.