Het creëren van een kansrijke toekomst

In Projecten by

Van informatie naar aanpak om de kansen van jongeren uit drie buurten in Den Helder te verbeteren

In 2022 stond de gemeente Den Helder op plek 24 van de 352 meest ondermijningsgevoelige gemeenten. Dit betekent onder andere dat relatief veel jongeren een hoog risico lopen om betrokken te raken in de (drugs)criminaliteit. Drie buurten zijn als meest kwetsbaar bestempeld; de Visbuurt, Falgabuurt en Tuindorp-Oost.

De gemeente Den Helder heeft de ambitie om alle jongeren kansen en mogelijkheden te bieden en een veilige leefomgeving voor hen te creëren. Hiervoor is onderzoek nodig naar welke risicofactoren bepalend zijn voor het maken van keuzes die de levensloop van de jongeren beïnvloeden. In het verlengde hiervan moet duidelijk worden of de huidige aanpak van risicojeugd voldoet of aanpassing behoeft. De gemeente heeft Bureau Beke gevraagd dit te onderzoeken.

Het onderzoek. bestaat uit een analyse van literatuur, open bronnen en sociale media om een beeld te schetsen van de (online) leefwereld van de jongeren en om een overzicht te geven van de bestaande aanpakvormen. Verder gaan de onderzoekers in gesprek met jongeren en professionals. Dit moet zicht geven op risicofactoren, invloeden en omstandigheden die de levensloop van de jongeren beïnvloeden. Ook moet het duidelijk maken aan welke interventie(s) jongeren deelnemen en of deze interventie(s) effectief zijn. Zo wordt duidelijk of er iets wordt gemist in de aanpak. Het onderzoek sluit af met een focusgroep, waarin de onderzoeksresultaten worden teruggekoppeld aan een selecte groep experts. Dit dient om verder te discussiëren over de toekomstige aanpak.

Opdrachtgever
Gemeente Den Helder

Onderzoeksteam
Joey Wolsink, Emma Derksen en Djara Schraven