Het versterken van de cyberweerbaarheid van jongeren uit Arnhem
In 2022 en 2023 hebben de Arnhemse partijen AM-Supportteam (AM), Presikhaaf University (PU), Bureau Beke en de gemeente Arnhem hun krachten gebundeld in de pilot Youth Cyber Team. Het doel was om kwetsbare kinderen en jongeren uit de Arnhemse wijken Presikhaaf en Malburgen cyberweerbaar te maken en daarmee dader- en slachtofferschap te voorkomen. De evaluatie van de pilot Youth Cyber Team toonde dat er een goede basis is gelegd, maar dat met name praktische randvoorwaarden de resultaten hebben tegengewerkt. Indien deze praktische randvoorwaarden beter geregeld worden, is er veel winst te behalen.
Daarom is het doel van dit project om het Youth Cyber Team door te ontwikkelen aan de hand van verbeterpunten uit de pilot. De doorontwikkeling moet ervoor zorgen dat de kennis over en weerbaarheid tegen gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime groter wordt in Arnhem.
Het onderzoek bestaat uit meerdere fasen. In fase 1 worden trainingen en vragenlijsten ontwikkeld. Wanneer de trainingen definitief zijn vormgegeven, worden in fase 2 jongeren getraind door medewerkers van AM en PU. Deze jongeren gaan in fase 3 aan de slag met het trainen van groepen 7 en 8 van meerdere basisscholen. Fase 4 behelst het geven van trainingen aan ouders en professionals. Gedurende de fasen 2 tot en met 4 is het de taak van Bureau Beke om te observeren, vragenlijsten af te nemen en gesprekken te voeren. Deze kwantitatieve en kwalitatieve informatie dient als basis om te bepalen of kinderen, jongeren, ouders en professionals meer kennis hebben vergaard over gedigitaliseerde criminaliteit en cybercrime en of hun attituden in de online omgeving in positieve zin zijn veranderd.
Opdrachtgever
De gemeente Arnhem
Projectteam
Joey Wolsink, Emma Derksen, Juno van Esseveldt, Djara Schraven, Leanne Sixma en Christa Dinnissen