Sinds 2016 voert Bureau Beke een periodieke monitoring rondom azc Zutphen uit. De monitoring dient als input voor het dynamisch beheerplan dat door de beheergroep wordt uitgevoerd. Vanaf december 2021 wordt de zesmeting uitgevoerd.
Van onzichtbare gevechten naar openbare wanordelijkheden
In dit onderzoek gaan we in op het fenomeen Hit-and-Run acties. We onderzoeken wie hieraan deelnemen en wat hun profiel is. Ook kijken we hoe de acties georganiseerd worden, of er regels gelden en wat de naleving hiervan is. Tot slot schetsen we de impact op de veiligheid en slachtoffers.
Proces- en effectevaluatie GVI
De Group Violence Intervention (GVI) is een methodiek die zich op geweldsproblematiek onder jeugdigen tot en met 23 jaar richt. Deze van oorsprong Amerikaanse interventie zal in de gemeente Rotterdam uitgevoerd gaan worden. Bureau Beke zal hiervoor een proces- en een effectevaluatie uitvoeren.
Arnhemse aanpak hoogrisicojongeren
Tijdens de uitvoering van het project Breed Offensief Tegen Ondermijnende Criminaliteit (BOTOC, lopend tot en met 2022) heeft de gemeente Arnhem via meerdere deelprojecten invulling gegeven aan de aanpak van hoogrisicojongeren.
Deze aanpak wordt vanaf 2023 gecontinueerd. Bureau Beke gaat de deelprojecten door middel van actieonderzoek ondersteunen.
Monitoring veiligheid medewerkers RvdK
Medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) hebben regelmatig te maken met agressie, fysiek en verbaal geweld en negatieve berichtgeving op social media. Omdat de RvdK hier iets tegen wil ondernemen, gaat Bureau Beke het effect van nieuw in te stellen maatregelen tegen deze incidenten monitoren.
Jeugd- en jongerencriminaliteit in Almelo
Een van de speerpunten in de gemeente Almelo is de aanpak van jeugdcriminaliteit c.q. kwetsbare jeugd. De combinatie van sociaaleconomische problematiek in sommige wijken en de aanwezigheid van criminele structuren (en mogelijk negatieve rolmodellen) maakt jongeren namelijk kwetsbaar voor afglijden naar (georganiseerde) criminaliteit. Met een vooronderzoek brengen wij in beeld wat er bekend is over de omvang en aard van de jeugd- en jongerencriminaliteit en wat de belangrijkste thema’s zijn om als gemeente samen met de veiligheidspartners in te investeren voor zowel het nader in beeld brengen van de problematiek als voor de aanpak.
Gebruikersonderzoek Ketenvoorziening Voetbal
Medio 2023 loopt het contract van de Politie met de leverancier van de Keten voorziening Voetbal (KVV) af. Voor die tijd zal bepaald moeten worden of alle ketenpartners bereid zijn om dit contract voort te zetten en welke voorwaarden zij daaraan verbinden. De Expertgroep voetbal en veiligheid heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd om (als onafhankelijke partij) dit te laten onderzoeken. Bureau Beke is gevraagd om dit onderzoek uit te voeren.
Leren van de buren: de aanpak van het gebruik van huurmotorvoertuigen voor criminele doeleinden
Criminelen maken calculerend en systematisch gebruik van huurmotorvoertuigen voor uiteenlopende, ernstige en ondermijnende vormen van criminaliteit. Op dit moment onderzoekt het Ministerie of een registratiesysteem voor huurders, bestuurders en gehuurde voertuigen mogelijk is. Aanvullend is Bureau Beke gevraagd onderzoek te doen naar de aanpak van de problematiek rondom criminaliteit met huurmotorvoertuigen in andere EU-lidstaten.
Met het oog op Hoogeveen
De afgelopen jaren heeft de gemeente Hoogeveen onder andere te kampen gehad met (boven)lokale criminele (drugs)netwerken en zichtbare criminaliteit zoals vernielingen en brandstichting. Dit is voor de Rekenkamercommissie Hoogeveen aanleiding geweest om Lokale Zaken en Bureau Beke te vragen om onderzoek te doen naar de omvang, aard en aanpak van ondermijning in de gemeente Hoogeveen.
Beïnvloed geweld
Om te kunnen voorzien in een objectieve maat van middelengebruik bij geweldsverdachten, is in 2017 de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers (WMG) ingevoerd. Geweldsverdachten kunnen na de invoering van deze wet worden getest op het gebruik van alcohol en/of drugs.