In de binnenstad van Amsterdam gaan we onderzoek uitvoeren naar overlast. Vragen die aan de orde komen zijn: wat zijn de hotspots, wat is er te zeggen over de omvang en aard van doelgroepen en welke incidenten vinden er in welke mate plaats.
De vinger op de gevoelige plek
In dit onderzoek, in opdracht van Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, herijken we risicocategorieën die kwetsbaar zijn en een verhoogd risico hebben op het faciliteren van (ondermijnende) criminaliteit in relatie tot de wet Bibob. Verder onderbouwen we de categorieën uitgesplist naar toepassingsgebied en indicatoren en typeren we ze met een laag, een gemiddeld en een hoog risico.
Tweede behoefteonderzoek dak- en thuislozen Arnhem
Na het behoeftenonderzoek onder Arnhemse dak- en thuislozen in 2019 wil de gemeente Arnhem graag weten welke nieuwe wensen bij deze doelgroep bestaan. Dit naar aanleiding van incidenten die onder de doelgroep op verschillende plekken in de binnenstad hebben plaatsgevonden. Een van de vragen is of er behoefte is aan een schuilplek in de openbare ruimte.
Monitoring veiligheid en leefbaarheid AMV-locatie Haaksbergen
In een voormalig hotel aan de Molenstraat in Haaksbergen komen maximaal 34 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Bureau Beke voert onderzoek uit naar de leefbaarheid en veiligheid rondom de toekomstige AMV-locatie. Een belangrijk onderdeel van dit onderzoek is de mening van omwonenden, een analyse van eventuele klachten en van incidenten op het terrein.
Een exploratieve studie naar (gedrags)overlast en overlastplegers in Woensel-Zuid
De gemeente Eindhoven heeft Bureau Beke gevraagd een exploratieve studie naar (gedrags)overlast en overlastplegers in Woensel-Zuidonderzoek te doen. Dit om een zo een adequaat beeld te produceren van de verschillende vormen van overlast, de achtergronden van de overlastgevers en de hiermee samenhangende mogelijkheden tot een verbeterde aanpak.
Jeugdige Venlonaren en de aantrekkingskracht van de (drugs)criminaliteit
De gemeente Venlo maakt zich zorgen om de (drugs)criminaliteit in haar gemeente en daarbij in het bijzonder om de jongeren die hierin (willen) participeren en de invloed en risico’s van deze criminaliteit op de Venlose jeugd. De gemeente Venlo is tevens geselecteerd voor de aanpak ‘Preventie met Gezag’, een lerende aanpak waarin het voorkomen dat jongeren in aanraking komen met criminaliteit of daarin doorgroeien centraal staat. Om ‘Preventie met Gezag’ goed te laten starten, heeft de Driehoek-plus Bureau Beke verzocht onderzoek uit te voeren.
Integraal interventieteam Zaanstad gevolgd
Het Pact Poelenburg Peldersveld heeft de ambitie om Poelenburg en Peldersveld te ontwikkelen tot wijken waar het voor iedereen fijn en veilig wonen, werken en verblijven is. Om dit te bereiken, moeten onder andere door de overheid zichtbaar grenzen worden gesteld aan overlastgevend en crimineel gedrag. Hiervoor is een integraal interventieteam opgericht. Het team richt zich gedurende vijf jaar op het verstoren van de criminele netwerken en verdienmodellen. De gemeente Zaanstad heeft aan Bureau Beke gevraagd om een actieonderzoek uit te voeren.
Zicht op ondermijning in de gemeente Harderwijk
De afgelopen jaren heeft de gemeente Harderwijk onder andere te kampen gehad met witwassen van drugsgeld, drugsproductie, misstanden op recreatieparken en bedreigingen. Dit is voor de Rekenkamercommissie Ermelo-Harderwijk aanleiding geweest om Lokale Zaken en Bureau Beke te vragen om onderzoek te doen naar de omvang, aard en aanpak van ondermijning in de gemeente Harderwijk.
Met het oog op ondermijning in de gemeenten Barneveld en Nijkerk
De afgelopen jaren hebben de gemeenten Barneveld en Nijkerk onder andere te kampen gehad met drugshandel, drugsproductie, witwassen en illegale handel van professioneel vuurwerk. Dit is voor de Rekenkamercommissie Vallei & Veluwerand aanleiding geweest om Lokale Zaken en Bureau Beke te vragen om onderzoek te doen naar de omvang, aard en aanpak van ondermijning in de gemeenten Barneveld en Nijkerk.
Zicht op ondermijning Glanerbrug met een speciale aandacht voor de jeugd
Glanerbrug ervaart al jaren grote overlast die samenhangt met drugshandel. Het voormalige grensdorp trekt drugshandelaren uit het westen en drugsgebruikers uit Duitsland aan. Bureau Beke gaat onderzoek doen om enerzijds een degelijk beeld van de sociaaleconomische problematiek, de criminaliteit en leefbaarheidsvraagstukken in de wijk Glanerbrug te krijgen. Anderzijds willen we in het kader van Preventie met Gezag meer specifiek kijken naar (ontwikkelingen in) jeugd- en jongerencriminaliteit in Glanerbrug.