Richard Staring: ‘Volle kracht vooruit!’

In Nieuws by

Na ruim dertig jaar voor verschillende universiteiten te hebben gewerkt, heb ik recentelijk besloten mijn koers enigszins bij te stellen. Sinds 1 april 2023 werk ik voor vier dagen in de week als senior onderzoeker bij Bureau Beke in Arnhem en heb ik ook nog het voorrecht om voor een dag als hoogleraar empirische criminologie aan de Erasmus School of Law (EUR) te blijven.

Mijn werk als hoogleraar criminologie heb ik in de volle breedte altijd met erg veel plezier gedaan, maar ik merkte ook dat ik langzamerhand steeds verder af dreef van hetgeen mij de meeste energie geeft: onderzoek doen naar maatschappelijk relevante zaken op de terreinen van criminaliteit, deviantie en migratie.  Bij Bureau Beke waar ik in het verleden mee heb samengewerkt, kan ik dit gaan doen samen met een team van jonge, gedreven en goede en ervaren onderzoekers in het prachtige en markante De Waag. Bureau Beke verricht veel waardevol onderzoek naar georganiseerde misdaad, ondermijning, geweld en jeugdcriminaliteit die prachtig aansluiten bij mijn expertise.

Daarnaast wil ik de onderzoeksagenda van Bureau Beke verder uitbreiden naar het domein van de migratie gerelateerde criminaliteit zoals mensenhandel en mensensmokkel en natuurlijk kan ik veel leren van de expertise bij Bureau Beke over de implementatie van onderzoek.

Ik blijf werkzaam voor de Erasmus Universiteit Rotterdam en zal bij Erasmus School of Law ook met veel plezier ‘mijn PhDs’ begeleiden, incidenteel hoorcolleges geven en natuurlijk ga ik samen met Karin van Wingerde, Lieselot Bisschop en Robby Roks volle kracht vooruit werken aan het recentelijk gehonoreerde NWO-project FORT-PORT.

Meer onderzoek en fietsen in plaats van filerijden. Wat zou ik nog meer te wensen hebben.