Lees meer

Podcast: Na de daad

In Nieuws by

In deze podcast wordt de luisteraar indringend meegenomen in het thema seksuele uitbuiting en diffuus dader-slachtofferschap. Aan het woord komen een dader, een slachtoffer en een aantal deskundigen. Henk Ferwerda werkte ook mee aan deze podcast.

Lees meer

Preventie met Gezag

In Nieuws, Publicaties by

Om jongeren niet te laten afglijden richting de georganiseerde (drugs)criminaliteit is door het Ministerie van Justitie en Veiligheid het programma Preventie met Gezag (PmG) gestart. Inmiddels worden in 27 gemeenten interventies ontwikkeld en ingezet of bestaande interventies geïntensiveerd om ingroei en rekrutering van de jonge aanwas in de drugscriminaliteit tegen te gaan. Wij voerden in de afgelopen jaren diverse onderzoeken uit voor het ministerie en voor individuele gemeenten die bruikbaar zijn voor andere gemeenten en die via deze pagina zijn te downloaden.

Lees meer

Congres Jonge aanwas

In Lezingen, Nieuws by

Op 21 en 22 Maart 2024 vindt in de Koepelgevangenis in Arnhem het congres ‘Jonge aanwas uit de criminaliteit’ plaats. Henk Ferwerda van ons bureau zal hier een inleiding verzorgen over ‘het LinkedIn van de misdaad’. Tijdens het congres komen Wetenschap, overheid en bedrijfsleven samen om lessons learned en effectieve interventies met elkaar te delen.

Lees meer

De Limburger: Voetbalgeweld neemt al jaren toe, wat valt ertegen te doen?

In Nieuws by

Op 26 november jongstleden was er sprake van ongeregeldheden tussen supporters van Roda JC en MVV. Naar aanleiding hiervan ging Joey Wolsink in gesprek met Jimmy Leenders van De Limburger. Het gesprek ging onder andere over het recent verschenen rapport ‘’Van voetbalrellen leren’’, maar ook over het eerder verschenen rapport ‘’Het fenomeen vechtafspraken: vier jaar later’’.

Lees meer

NRC: Lessen uit de evaluatie van de Top-600 aanpak

In Nieuws by

Recent werd de Top-600 aanpak in Amsterdam geëvalueerd door het WODC. Onder andere Henk Ferwerda ging in gesprek met Camil Driessen van het NRC over de lessen die uit dit onderzoek te trekken zijn voor de Top-600 aanpak in Amsterdam maar ook voor andere persoonsgerichte aanpakken in het land.

Lees meer

Youth Cyber Team: versterken cyberweerbaarheid van kwetsbare kinderen en jongeren

In Nieuws by

17 oktober jongstleden publiceerde Bureau Beke het onderzoeksrapport ‘Youth Cyber Team’. Het onderzoeksrapport is gebaseerd op een project dat door Presikhaaf University, AM-Supportteam, de gemeente Arnhem en Bureau Beke is uitgevoerd in het kader van de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime. Een gesprek hierover met Abdellatif el Malki (projectleider/jongerenwerker bij Presikhaaf University)

Lees meer

Secondant: Nederland voorloper in aanpak crimineel gebruik huurauto’s

In Nieuws by

Overal in Europa komt crimineel gebruik van huurauto’s’ voor maar hoe staat het met de (gezamenlijke) aanpak? Een belangrijk onderwerp, want transport – ook over de landsgrenzen – is een pilaar waar criminelen op leunen. Bureau Beke onderzocht wat we van andere landen kunnen leren voor het landelijk beleid. Onderzoekster Marjolein Nillessen ging over deze lessen in gesprek met Door van der Wiele van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV).