In het Cahiers Politiestudies dat ‘Politie en drugs’ als thema heeft, schreven Henk Ferwerda en Gideon Zandstra een bijdrage die gaat over de rol van de politie binnen preventie met gezag.
Van roes naar ruzie
Voor het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum voerden we een effectevaluatie naar de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers (WMG) uit, in navolging van de plan- en procesevaluatie in 2022. Het uit dossieranalyse en interviews bestaande onderzoek geeft inzichten in zowel de uitkomsten als de obstakels waarmee bij dergelijk onderzoek rekening gehouden dient te worden.
Eindhoven Airport belicht
Logistieke knooppunten zoals vliegvelden zijn kwetsbaar voor georganiseerde misdaad. In opdracht van de lokale driehoek-plus van Eindhoven hebben wij onderzoek gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van ondermijnende criminaliteit op en rondom Eindhoven Airport. Centraal stonden de aard en omvang van geregistreerde criminaliteit, de relatie met lokale en (inter)nationale ondermijnende criminaliteit, kwetsbaarheden en de publiek-private aanpak.
Rijgedrag op de voet gevolgd
In opdracht van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) evalueerden wij een praktijkproef met monitor- en feedbacksystemen in de auto voor bestuurders bij wie onveilig rijgedrag was vastgesteld.
Rijgedrag gevolgd
Notitie op basis van deskresearch, een survey en een groepsinterview Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is uitvoerder van de bestuursrechtelijke aanpak van onveilig rijgedrag. Deze aanpak heeft als doel het …
Overlast rondom Lucasbolwerk, Hieronymusplantsoen en Lepelenburg
In opdracht van de gemeente Utrecht voerden wij een evaluatie uit naar tien maatregelen tegen overlastgevende harddrugsgebruikers rondom Lucasbolwerk. Op basis van het onderzoek wordt inzichtelijk of de maatregelen werken en waar nog kansen liggen voor toekomstige aanpak.
Aan de politiebalie
Het eerste contact dat iemand heeft als hij of zij een politiebureau binnenloopt, is met medewerker(ster)s van Intake en Service (I&S). De werkzaamheden van de I&S-ers zijn in de loop van de tijd in omvang en variëteit toegenomen en ingewikkelder geworden. Aan dit landelijke onderzoek – dat is uitgevoerd in opdracht van de politie – werkten bijna 2.000 politiefunctionarissen mee. In het rapport wordt een beeld gegeven van de functie van de I&S-medewerker, de knelpunten, kansen en mogelijke oplossingsrichtingen.
Tijdschrift voor de Politie: De aanpak van georganiseerde misdaad
In dit artikel van Ruben Boomsma en Henk Ferwerda wordt een pleidooi gedaan voor de doorontwikkeling van de aanpak van georganiseerde misdaad door juist integraal te interveniëren op lokaal ingebedde criminele netwerken. Met andere woorden: van persoonsgericht naar netwerkgericht.
Mensenhandel: het verhaal achter de cijfers
In Nederland worden jaarlijks tussen de 5.000 en 7.500 mensen slachtoffer van mensenhandel. CoMensha heeft de taak om de feiten over de aard en omvang van (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel in Nederland in beeld te brengen. Zij zien de laatste 10 jaar een afname in het aantal meldingen van (vermoedelijk) slachtofferschap. In opdracht van CoMensha en de Nationale Politie voert Bureau Beke twee deelonderzoeken uit naar (factoren die van in vloed zijn op) het teruglopende aantal meldingen aan CoMensha.
Maatschappelijke onrust in provincies
De laatste jaren is er maatschappelijke onrust onder diverse groepen burgers ontstaan en op diverse thema’s toegenomen. Voor de overheid is het relevant om te weten hoe er met kritische doelgroepen omgegaan kan worden. Aan Bureau Beke is door het ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd om te onderzoeken of er, en zo ja, welke, praktische handvatten zijn te geven voor provincies bij maatschappelijke onrust onder burgers.