In opdracht van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) evalueerden wij een praktijkproef met monitor- en feedbacksystemen in de auto voor bestuurders bij wie onveilig rijgedrag was vastgesteld.
Rijgedrag gevolgd
Notitie op basis van deskresearch, een survey en een groepsinterview Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is uitvoerder van de bestuursrechtelijke aanpak van onveilig rijgedrag. Deze aanpak heeft als doel het …
Overlast rondom Lucasbolwerk, Hieronymusplantsoen en Lepelenburg
In opdracht van de gemeente Utrecht voerden wij een evaluatie uit naar tien maatregelen tegen overlastgevende harddrugsgebruikers rondom Lucasbolwerk. Op basis van het onderzoek wordt inzichtelijk of de maatregelen werken en waar nog kansen liggen voor toekomstige aanpak.
Aan de politiebalie
Het eerste contact dat iemand heeft als hij of zij een politiebureau binnenloopt, is met medewerker(ster)s van Intake en Service (I&S). De werkzaamheden van de I&S-ers zijn in de loop van de tijd in omvang en variëteit toegenomen en ingewikkelder geworden. Aan dit landelijke onderzoek – dat is uitgevoerd in opdracht van de politie – werkten bijna 2.000 politiefunctionarissen mee. In het rapport wordt een beeld gegeven van de functie van de I&S-medewerker, de knelpunten, kansen en mogelijke oplossingsrichtingen.
Tijdschrift voor de Politie: De aanpak van georganiseerde misdaad
In dit artikel van Ruben Boomsma en Henk Ferwerda wordt een pleidooi gedaan voor de doorontwikkeling van de aanpak van georganiseerde misdaad door juist integraal te interveniëren op lokaal ingebedde criminele netwerken. Met andere woorden: van persoonsgericht naar netwerkgericht.
Mensenhandel: het verhaal achter de cijfers
In Nederland worden jaarlijks tussen de 5.000 en 7.500 mensen slachtoffer van mensenhandel. CoMensha heeft de taak om de feiten over de aard en omvang van (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel in Nederland in beeld te brengen. Zij zien de laatste 10 jaar een afname in het aantal meldingen van (vermoedelijk) slachtofferschap. In opdracht van CoMensha en de Nationale Politie voert Bureau Beke twee deelonderzoeken uit naar (factoren die van in vloed zijn op) het teruglopende aantal meldingen aan CoMensha.
Maatschappelijke onrust in provincies
De laatste jaren is er maatschappelijke onrust onder diverse groepen burgers ontstaan en op diverse thema’s toegenomen. Voor de overheid is het relevant om te weten hoe er met kritische doelgroepen omgegaan kan worden. Aan Bureau Beke is door het ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd om te onderzoeken of er, en zo ja, welke, praktische handvatten zijn te geven voor provincies bij maatschappelijke onrust onder burgers.
Opvang op De Borkeld
Voor de gemeente Rijssen-Holten voerden we een risicoanalyse Veiligheid en Leefbaarheid rond het toekomstig te vestigen azc uit. Deze risicoanalyse resulteert in kaders voor het toekomstig beheer rondom het nieuwe azc.
Een scherpe blik op steekwapenproblematiek
Bureau Beke is door het Ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd een literatuuronderzoek uit te voeren zodat er meer zicht komt op het dragen, bezitten en gebruiken van steekwapens door jongeren. In dit rapport is op basis van een literatuurstudie in beeld gebracht wat er bekend is over de doelgroep, de risicofactoren en motieven om een steekwapen te bezitten, dragen of gebruiken. Verder is een inventarisatie gemaakt van interventies die in binnen- en buitenland worden uitgevoerd om de doelgroep te bereiken.
Doorwerking onderzoekskennis binnen de politieorganisatie
In het nieuwe nummer van Het Tijdschrift voor de Politie schreven wij samen met Harry van Vliet van de Hogeschool van Amsterdam een artikel over het beter benutten van onderzoekskennis binnen de politieorganisatie.