Lees meer

Evaluatie APV ‘harddrugsverbod’ Utrecht

In Projecten by

Sinds mei 2023 is een aantal maatregelen getroffen tegen overlast in de omgeving van het Lucasbolwerk in Utrecht. Dit bleek noodzakelijk, omdat er sprake was van ernstige misdrijven zoals steekpartijen, geweldsincidenten en aanrandingen. Een van die maatregelen is het instellen van de APV ‘harddrugsverbod’. De APV is ingegaan op 1 augustus 2023 en loopt tot 1 februari 2025 en is geldig voor de gehele stad, met een focus op het eerdergenoemde gebied. Aan Bureau Beke uit Arnhem is gevraagd om onderzoek te verrichten naar de effectiviteit van de APV.

Lees meer

Plofkraken – een explosief misdrijf?

In Projecten by

Honderden keren per jaar rijden Nederlandse plofkrakers de grens over om in Duitsland (en andere buurlanden) hun slag te slaan. De daders laten met de explosieven grote ravages achter, met gevaar voor de omgeving, terwijl zij terugkeren met tientallen duizenden euro’s per keer. In opdracht van Programma Politie en Wetenschap voert Bureau Beke een onderzoek uit naar het fenomeen en de daders.

Lees meer

Hilversum in het vizier krijgen

In Projecten by

In Nederland groeit de zorg over het toenemende drugsgebruik en wapenbezit onder jongeren. Ook in de gemeente Hilversum is deze zorg toegenomen, waardoor drugshandel op straat een van de vier veiligheidsprioriteiten van het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 is.

Lees meer

De poortwachtersrol van notarissen onderzocht 

In Projecten by

In opdracht van RIEC- Amsterdam Amstelland onderzoekt Bureau Beke de omstandigheden die een adequate uitoefening van de poortwachtersrol van notarissen in het vennootschapsrecht beïnvloeden. Hoe kan het dat het merendeel van de notarissen haar rol als poortwachter zonder problemen op zich lijkt te nemen waar sommigen al dan niet bewust het opzetten van frauduleuze en criminele ondernemingen ondersteunen?

Lees meer

Door de bomen het bos (niet) zien

In Projecten by

In opdracht van de gemeente Amsterdam voert Bureau Beke een veiligheidsscan uit in het Amsterdamse Bos om de overlast en criminaliteit in het gebied, en de veiligheidsgevoelens van betrokken partijen in kaart te brengen.

Lees meer

Utrechtse kwetsbare burgers in beeld

In Projecten by

In maart 2023 is door de gemeente Utrecht de startnotitie ‘Actieprogramma gericht op mensen met een samenloop van complexe problemen en een (potentieel) veiligheidsrisico’ opgesteld.
De eerste actielijn binnen het programma is het in beeld krijgen van de doelgroep. Bureau Beke vult deze actielijn in en werkt toe naar een jaarlijks herhaalbare monitor.

Lees meer

Risicoanalyse amv-locatie/rol Lochem

In Projecten by

Voor de gemeente Lochem voeren we een risicoanalyse Veiligheid en Leefbaarheid rond de toekomstig te vestigen amv-locatie uit. Daarnaast voeren we een risicoanalyse voor 300 mogelijk te vestigen asielzoekers in een zogenaamde regionale opvanglocatie uit.

Lees meer

Geweld tegen hulpverleners

In Projecten by

Hulpverleners die te maken krijgen met geweld blijken weinig aangifte te doen en de schade wordt nauwelijks op daders verhaald. Niet-strafrechtelijke maatregelen kunnen positief werken bij de afdoening van incidenten. In opdracht van de Taskforce Onze Hulpverleners Veilig onderzoeken we de waarde van een niet-strafrechtelijk afhandeling van geweld tegen politie, brandweer en boa’s.