Actueel
Onderzoek strip- en omkatfabrieken in de media
Verschillende media besteedde, naar aanleiding van door Bureau Beke uitgevoerd onderzoek, aandacht aan het fenomeen strip- en omkatfabrieken.
Strip- en omkatfabrieken
Er zijn in ons land ‘fabrieken’ waar auto’s die zijn gestolen in een paar uur tijd veranderen in losse onderdelen of van identiteit, waarna de onderdelen of de auto’s weer verkocht worden. Bureau Beke deed onderzoek naar deze strip- en omkatfabrieken, een fenomeen dat onderdeel is van georganiseerde voertuigcriminaliteit.
Beelden in de praktijk
Bureau Beke deed onderzoek naar de inzet van bodycams bij de politie. Het onderzoek biedt vanuit de gebruikers zicht op de huidige praktijk van de bodycam en eventuele mogelijkheden voor de toekomst.
Jong en ontspoord in het drugsmilieu
Hoe stop je de aanzuigende werking van de zware drugscriminaliteit op jongeren? In het rapport ‘Jong ontspoord in het drugsmilieu’ van Stichting Maatschappij en Veiligheid zijn daar heldere aanbevelingen over te lezen.
Onderzoek naar vechtafspraken in de media
Naar aanleiding van het door Bureau Beke uitgevoerde onderzoek naar vechtafspraken werkten we mee aan bijdragen in een aantal media.
Het fenomeen vechtafspraken: vier jaar later
Groepen mannen die in het bos, op een parkeerplaats of op een andere openbare locatie, met elkaar afspreken om in teams met elkaar te vechten, is een verschijnsel waar we in heel Europa mee te maken hebben. Dit soort gevechten worden aangeduid als vechtafspraken, bosgevechten of 20-20 fights. Bureau Beke deed in 2018 onderzoek naar het fenomeen vechtafspraken in Nederland. Nu is er een nieuw rapport verschenen waarin de ontwikkelingen met betrekking tot vechtafspraken in ons land zijn opgetekend.
Projecten
Youth Cyber Team
Samen met AM Supportteam, Presikhaaf University en de gemeente Arnhem gaan we een training ontwikkelen en jongeren trainen om dader- en slachtofferschap van cybercriminaliteit te voorkomen en de cyberveiligheid te vergroten!
Ongehoord ongenoegen
Voor de overheid is het relevant om te kijken hoe met kritische doelgroepen omgegaan kan worden. Dit om zowel landelijke als lokale overheid enig handelingsperspectief te bieden om met deze doelgroepen om te gaan. Aan Bureau Beke is door het ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd om te onderzoeken of, en zo ja, welke praktische handvatten zijn te geven om maatschappelijke onrust te kanaliseren?
Over kennis gesproken
Jaarlijks worden diverse praktijkonderzoeken binnen de Gebiedsgebonden Politie (GGP) uitgevoerd. Het is alleen de vraag of de onderzoeken aansluiten bij de kennisbehoefte in de basisteams (BT’s) en of de kennis op strategisch, tactisch en operationeel niveau binnen de GGP benut wordt c.q. doorwerking heeft. Daarom zal in opdracht van de Nationale Politie onderzoek verricht worden onder “aanbieders” (onderzoekers) en “ontvangers” (GGP’ers). Dit ten eerste om te kijken of vooraf rekening gehouden is met de kennisbehoefte en ten tweede of de kennis binnen de GGP verspreid en toegepast wordt.
Bureau Beke
Lees meer